Not starting gearbox wiring?
2010 Vauxhall Insignia 2,0 CDTI SRI AUTO

Avatar
LEZ46
Driver
1 points

Problem added: Jan 24, 2020 (1 year ago)
hi got a problem with my insignia .
ignition lights come on but go out when you turn key and wont start ,no gearbox indicator lights on dash ,will start by bridging starter motor .codes u0164 , u0101 , u0140 .c0561 . c0246 . c0055, p2032 . p068a .
when you bridge starter will start and drive gearbox wont change up or down feels like driving in 2nd/3rd gear p/n/r/d display not illuminated
have checked fuses and wires for rubbing broken wires corrosion etc all look fine gearbox ecu pins all look good
has anyone had this problem that can help ?
also does anyone have a wiring diagram for this year/model

Car details
Car: Vauxhall Insignia
Variant: 2,0 CDTI SRI AUTO
Model Year: 2010
Category: Gearbox & Clutch
Electrics, ECU, Warnings & Lights
Replies and Fixes
Avatar
whittingehame
Legend
19,364 points

Jan 24, 2020 (1 year ago)
A lot of those codes are indicative of a faulty Engine Control Module (ECM) but also too many with other possible causes to go through here .
Avatar
LEZ46
Driver
1 points

Jan 24, 2020 (1 year ago)
Replying to post by whittingehame:
A lot of those codes are indicative of a faulty Engine Control Module (ECM) but also too many with other possible causes to go through here .
Hi thanks for reply I am now down to 3 codes .
u0101 transmission control module no communication (intermittent)
U0101 elec brake module lost coms with transmission control module (permanent)
C0561 system disabled invalid data (permanent)
Seems to be gearbox wiring or auto box ecu related
Avatar
whittingehame
Legend
19,364 points

Jan 24, 2020 (1 year ago) Edited on Jan 24, 2020 (1 year ago)
You sure you have checked ALL the fuses covering the possible circuits in the different locations / boxes ?

https://www.autogenius.info/vauxhall-insignia-2008-2013-fuse-box-diagram/


Automatic transmission neutral safety switch o.k ?
Avatar
LEZ46
Driver
1 points

Jan 24, 2020 (1 year ago)
Replying to post by whittingehame:
You sure you have checked ALL the fuses covering the possible circuits in the different locations / boxes ?

https://www.autogenius.info/vauxhall-insignia-2008-2013-fuse-box-diagram/


Automatic transmission neutral safety switch o.k ?
Checked them all again today load area ,under dash ,engine bay ,battery block ,only other thing not working on car is the boot lock switch .engine sounds fine runs well only light left on the dash is gearbox spanner one .electronic hand brake works but code still on .
gather that the non starting with key is down to autobox not sending signal saying its in park and handbrake code not receiving signal from box for automatic release when pulling away .
had a similar problem with a astra h and was down to a broken yellow wire from rear fusebox down along side of car to clocks
Avatar
LEZ46
Driver
1 points

Jan 24, 2020 (1 year ago) Edited on Jan 24, 2020 (1 year ago)
Replying to post by whittingehame:
You sure you have checked ALL the fuses covering the possible circuits in the different locations / boxes ?

https://www.autogenius.info/vauxhall-insignia-2008-2013-fuse-box-diagram/


Automatic transmission neutral safety switch o.k ?
what/where is the Automatic transmission neutral safety switch ? think it might be incorporated in transmission control module on top of gearbox
Avatar
whittingehame
Legend
19,364 points

Jan 24, 2020 (1 year ago)
Probably right with the switch location , that set up is where it is in a number of different makes . The VX Tech 2/3 diagnostic programme would probably be capable of interrogating the TCM.and giving you a definitive answer . Electrics are not my best subject as I had auto electricians to do that work and left them to get on with it . Best of luck , hope you find it .Maybe update the forum once you get it fixed as it could help others ?
Avatar
LEZ46
Driver
1 points

Jan 24, 2020 (1 year ago)
ok will do thanks
Avatar
LAURENT DUVIVIER
Driver
3 points

Mar 2, 2020 (1 year ago)
Hello,

I have de the same problem.
ECM lost connection with TCM.
I use Ucandas diagnostic, et i can't have connection with TCM.
symptom : engine don't start, and before, performance reduced.

Did you find an issue ?

This problem is archived

If you're having a similar problem please click below to re-post this problem, you can then customise it to suit your situation.


Options for fixing the problem

Fix the problem yourself

If you need parts to do the job head over to Euro Car Parts to find the parts you need.

  • Free UK Delivery
  • 365 Day Returns
  • Free Click and Collect
Find a Local Mechanic

Use our AutoInsider Find A Specialist search, find garages and mobile mechanics near you.

Simply enter your postcode, select the required specialist areas and view your results.


Having a problem with your Vauxhall Insignia?

Tell us about your Insignia problem