AutoInsider Logo

Vauxhall Astra engine management light

2003 Vauxhall Astra Problem

The Problem:

Engine Warning Light came on after recent service and MOT. Had diagnostics done and replaced plugs,coil pack and engine sensor as advised by garage. Light went out for a few hours now back on sometimes blinking. Put into vauxhall specialist garage for diagnostics they said "EML light on, Engine misfire, suspect coil pack, plugs and leads first, could also be sticky valves." This mechanic said the readings could be "historical" but how can we tell? Had plugs and coil pack replaced again by first garage. Bought and fitted new leads. Light still on! At a loss about what to try next.

Ref#8343
CarVauxhall Astra 1.6
Year2003
OwnerJoan59
Posted01/04/2011


More Vauxhall and Astra problems


Solution 1

whittingehame | Legend | Since: Oct 2009 | Posts: 444 | Fixes: 9168 | View Garage
Suggested Solution

Did they not clear fault codes after replacing parts required ?


Posted on Friday 1st of April 2011
Don't understand this? Ask a question

From Original Poster

Joan59 | Driver | Since: Apr 2011 | Posts: 0 | Fixes: 2 | View Garage
Suggested Solution

I dont know they didnt tell us if they did. Car going back to garage on Monday as it is missing now as well.


Posted on Friday 1st of April 2011
Don't understand this? Ask a question

From Original Poster

Joan59 | Driver | Since: Apr 2011 | Posts: 0 | Fixes: 2 | View Garage
Suggested Solution

Advised to change EGR valve which we did and car ran perfectly for about 20 miles. Then the light came back on. Sometimes car is missing and so is slow to pick up speed other times it runs no problem. There is a slightly yellow frothy sludge in the oil tank does anyone know why this is and if it could be the problem?
Cheers.


Posted on Monday 11th of April 2011
Don't understand this? Ask a question

From Original Poster

Joan59 | Driver | Since: Apr 2011 | Posts: 0 | Fixes: 2 | View Garage
Suggested Solution

Advised to change EGR valve which we did and car ran perfectly for about 20 miles. Then the light came back on. Sometimes car is missing and so is slow to pick up speed other times it runs no problem. There is a slightly yellow frothy sludge in the oil tank does anyone know what this is and if it could be the problem?
Cheers.




Posted on Monday 11th of April 2011
Don't understand this? Ask a question

Solution 2

Monica1607 | Driver | Since: May 2011 | Posts: 0 | Fixes: 1 | View Garage
Suggested Solution

Ive had exactly the same problem replaced all the bits it said and the light still came on. Ive been told its an 'ECU' problem, the the problem I have is the light can stay off for up to 2 months then come on for maybe a week and then go off agin. But like I said exactly the same problems, so you may want to get the 'ecu' checked. Let us know what happens :)


Posted on Friday 20th of May 2011
Don't understand this? Ask a question

From Original Poster

Joan59 | Driver | Since: Apr 2011 | Posts: 0 | Fixes: 2 | View Garage
Suggested Solution

Thanks Monica for your input but I have given up on the car and traded it in having wasted about 350 on the service, MOT and to "fix" the car. The garage we traded it in at said the cylinder head was cracked and that was why the light was on, glad to see the back of it and bought a Ford instead! Cheers.


Posted on Friday 20th of May 2011
Don't understand this? Ask a question

Solution 3

ramde | Driver | Since: Jan 2013 | Posts: 0 | Fixes: 1 | View Garage
Suggested Solution

I have had same problem, the garage guy detected fault with co2 sensor, he advised to replace coil pack and plugs which I did, when engine when up to 60 m/h then light came back, I took it back to garage, this time he said there could be a fault with sensor I said ok replace it, he replaced brand new bosch brand sensor, after that I took the car to and next day when was driving when engine reaches 60m/h light came back on again, its so frustrating that garage guys don't anything they keep changing parts, I came back home and check all owners manual there is not much information is given Vauxhall, I took it to Vauxhall master fit they said first to replace coil pack and plugs but they also said they if fault still come back then they have to check further, I showed the lists of parts have been replaced, they said there could be fault with head gasket or head may be leaked from in side but they were not 100% sure about fault all they were doing is just guessing and wanted to do experiment I ask for quote they said I can be up 700 GBP, I said car is worth of 1500, I too the car home and decided to sale it as faulty, I advertised on auto trader then I was thinking there should be someone who knows exactly what's wrong, I didn't find any satisfactory answers so decided to repair it at home next day I ordered Vauxhall car repair manual on amazon its around 12 pound something I also order cd and car fault code diagnostic software and usb connecting cable with laptop, I got code said co2 sensor I took first step to know what the sensor actually does in this car red few thing on repair manual, however when I was reading in manual they said co2 sensor no 1, then its sparked in my mind if this is no 1 sensor then there should be a no 2 sensor somewhere I tried to find no 2 sensor and you guys what ? there is a another same size co2 sensor just under the exhaust tank when I tried to removing it it came in out as two parts broken I went on ebay ordered it genuine bosch was about 12 pound replaced it cleared code and took my car to test on coutry side road drove 60 m/h in 3 gear to burn fuel in high raves tried check co2 sensor to see if it detects any o2 but light didn't come on my repairing was successful total cost 12 repair manul+ 20 software cable+ 12 co2 sensor total 44 gbp plus 11 hours work and few tools whch about 20 pound all to gather 66 gbp I still drive it no problem at all took advertise from auto traders, its same as it was before love it amazing


Posted on Sunday 6th of January 2013
Don't understand this? Ask a question

Question

dilanka | Driver | Since: Feb 2013 | Posts: 0 | Fixes: 0 | View Garage
Suggested Solution

Ramde - Could you please let me know the year of your car?
I have the same problem as you had.

could you please send me a link where you bought your software?
And also I initially got a code about ignition coil. And then I replaced the spark plugs. The light went off. no problem for a week or two.

had the car on Motor way and car was driving fast. Then the light came up..

Please help


Posted on Saturday 23rd of February 2013
Know the answer to this? Post a solution


Ask a Question Post a Solution





Ads by Google


Twitter Icon Facebook Icon Google G+ Icon

Features

Car Problems