AutoInsider Logo Twitter Logo
[Logged Out] Log In | Sign Up
Home > Problems & Fixes > Vauxhall > Vauxhall Zafira

Vauxhall Zafira lack of power

2006 Vauxhall Zafira Problem

AutoInsider Ref#: 4589
Use this number to refer to this problem
CarVauxhall Zafira 1.9cdti 150ps
Year2006
Owner2145simon
Posted03/04/2010


More Vauxhall and Zafira problems
The Problem:

recently had ems light come on and a severe lack of power,over the space of a few days this got worse untill the car would not go over 20mph then it finally cut out and would`nt restart,when restarting it would cut out straight away.repalced diesel particulate filter with second hand part as faulty,carried out regeneration of dpf and reset and this fixed the problem temporarily.about a day later the ems light came on again giving me dtc P2279 intake air system leak detected.have done basic checks but nothing has shown up,the car is sluggish between 1000 and 2000 rpm,once turbo kicks in everything seems fine,has anyone come across this problem?any help appreciated as completely baffled





Solution 1


Suggested Solution

have you checked rubber hose from turbo to air intake for cracks or leakes.





Posted on Saturday 3rd of April 2010

Don't understand this?
Post a further question on this thread using this form Post a further question


From Original Poster



i have checked the rubber pipe from the turbo to the actuator and this seems ok,the car starts then cuts out after a few seconds,it is something on the exhaust side,as engine runs with exhaust unbolted,have already fitted a second hand dpf which cured it temporarily,





Posted on Monday 5th of April 2010

Don't understand this?
Post a further question on this thread using this form Post a further question


Solution 2


Suggested Solution

i had this problem with mine and it turned out to be the pump!it cost a small fortune





Posted on Tuesday 6th of April 2010

Don't understand this?
Post a further question on this thread using this form Post a further question


Solution 3


Suggested Solution

I've got the similar problem. Had engine electronics indicator on and lack of power. Diesel particle filter was blamed first, then they said something with an exhaust. Today after a short drive (12miles) the exhaust pipe underneath was red hot, which is quite scary. I took the car to a Vauxhall dealer and they said that the exhaust pipe splitted. They can do repair and do a regeneration later.





Posted on Wednesday 7th of April 2010

Don't understand this?
Post a further question on this thread using this form Post a further question


From Original Poster



car runs perfectly fine with exhaust unbolted,i am getting s new dpf to try on it.where abouts are the swirl flaps located,are they accessible without removing the inlet manifold,how do i check these are not coked up?





Posted on Thursday 8th of April 2010

Don't understand this?
Post a further question on this thread using this form Post a further question




Ask a Question Post a Solution





Ads by Google